Conclusie Heb jij ’t lef?
Het is moeilijk je stem te laten horen als anderen dat niet doen. Het vraagt om lef, want het kan vervelend voor je uitpakken. Het is makkelijker om mee te doen met de groep, zelfs al ben je het niet eens met wat er gebeurt. Veel mensen ontwijken of negeren lastige situaties. Begrijpelijk, want je wilt jezelf niet in de problemen brengen.
Een zaak van leven of dood
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het nog veel moeilijker om je stem te laten horen. Er waren maar weinig mensen die durfden te protesteren tegen de Duitse bezetter. De meesten pasten zich aan en deden alsof ze niet wisten van Jodenvervolging. Mensen kwamen voor afschuwelijke dilemma’s te staan. Als je verzet pleegde tegen de nazi’s kon het een zaak van leven of dood worden. Toch waren er mensen die zich ondanks dit gevaar durfden te verzetten.
Toen en nu
De Tweede Wereldoorlog was een extreme tijd. Alles in die periode was uitvergroot, zoals de rassenhaat van de nazi’s. Maar discriminatie komt nu nog steeds voor: bijvoorbeeld van moslims of homoseksuelen. We hebben nog steeds te maken met agressie en geweld tegen minderheden.
Respect
Om goed met elkaar samen te kunnen leven, is het belangrijk om met elkaar te blijven praten. En elkaar te leren kennen. Als je andere meningen en gewoontes leert kennen, merk je vanzelf dat andere gewoontes niet automatisch gevaarlijk of verkeerd zijn. Door respectvol met elkaar samen te leven, voorkom je geweld en onrecht.  

Deze pagina is uitgeprint van de website Geen Vrede met Oorlog op www.gvmo.nl