Werkstuk

Het schrijven van een werkstuk of scriptie vraagt om een goede voorbereiding. Hier vind je een paar tips:   

  • kies een geschikt onderwerp 
  • verzamel informatie en plaatjes 
  • maak een structuur: wat ga je precies vertellen en in welke volgorde?  
  • zorg dat je werkstuk er verzorgd uitziet 
     
Kies een geschikt onderwerp
Over een onderwerp als de Tweede Wereldoorlog valt erg veel te vertellen. Eigenlijk te veel voor één werkstuk. Kies daarom een onderwerp dat wat minder breed is, zoals het Nederlandse verzet tijdens de oorlog, de slag om Arnhem of over een concentratiekamp.
Verzamel informatie en plaatjes
In de bibliotheek en op internet is veel informatie te vinden. Maak je zoektermen voor zoekmachines op internet niet te algemeen; anders krijg je veel te veel hits waar je niks aan hebt. Ook interviews en gesprekken met mensen kunnen je helpen om informatie te verzamelen. In je werkstuk vermeld je in de bronvermelding waar je alle informatie hebt gevonden.
Maak een structuur
Voordat je gaat schrijven, maak je eerst een structuur voor je werkstuk. Welke onderwerpen ga je behandelen, in welke volgorde? Eigenlijk schrijf je eerst de inhoudsopgave, en pas daarna ga je de tekst pas echt schrijven. Zo voorkom je dat je een lap tekst krijgt waar geen kop of staart aan zit. Een werkstuk bestaat uit een inleiding, een middenstuk en een conclusie/slot.
Een verzorgd uiterlijk
De inhoud is natuurlijk het belangrijkst bij een werkstuk, maar het oog wil ook wat. Zorg dat er geen spelfouten in je tekst staan en dat je werkstuk er netjes uitziet. Een mooi kaftje, een inhoudsopgave, paginanummering, foto’s en tekeningen in de tekst, en een nietje om alles bij elkaar te houden. Veel kopieerwinkels plaatsen voor weinig geld een ringbandje of verlijmen je kaft met de rest.
Deze pagina is uitgeprint van de website Geen Vrede met Oorlog op www.gvmo.nl